Sahne Arkasında KAVŞAK Ağı

Hazırlayan: UCLG-MEWA

Bu röportajda KAVŞAK AĞI’nın Yürütme Kurulu üyelerine projenin arka planını, yürütülmesini, faaliyet alanını ve gelecek stratejisini sorduk. Görüşmeciler arasında WRI’dan Dr. Çiğdem ÇÖREK ÖZTAŞ, Aktif Yaşam Derneği’nden Yasemen GÜRAY KARATAŞ ve UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komite Sorumlusu yer alıyor.

 

  • Dr. Çiğdem Çörek Öztaş, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Kıdemli Yöneticisi

Tek cümleyle KAVŞAK Ağı’nın önemini anlatır mısınız?

Kavşak Ağı, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler koordinatörlüğünde ve Aktif Yaşam Derneği, UCLG-MEWA, UITP ve YADA ortaklığında yürütülen ve Türkiye’de kent içi ulaşım konusunda çalışan yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum, üniversite gibi kurumlar ve bu kurumlardan temsilcileri biraraya getiren, hem oluşumu hem de gelişimi ortak akılla sürdürülen bir ağ. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan kent içi sürüdürülebilir ulaşım, ancak böylesi bir organizasyon dahilinde tartışma
zemini bulabilirdi. Kavşak Ağı, konuyu bu manada ele alan bir sistem meydana getirdiği için çok değerli.

Kavşak Ağı Projesindeki görevlerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, projede koordinatörlük görevini üstlenmekte. Projede yer alan her bir ortağın kendi çalışma alanına göre aldığı sorumlulukların takibi ve koordinasyonu, öğrenme modüllerinin hazırlanması ve koordinasyonu, mikro hibe sürecinin yönetimi ve takibi, teknik ve finansal raporlamalar, ortaklar toplantıları ve yıllık ağ toplantılarının organizasyonu, 7 bölgede gerçekleştirilmesi beklenen bölgesel bilgilendirme günleri ve çalıştayların organizasyonu, uygulanması ve raporlanması gibi projede yer alan pek çok faaliyette aktif rol alınarak koordinasyon sağlanmakta.

Kavşak Ağı Projesi’nin son yılına girdik. Bugün gelinen noktada süreci nasıl değerlendirirsiniz?

Kavşak Ağı ilk kurulduğunda öncelikli hedef üyelik sistemini geliştirmek ve olabildiğinde çok ve çeşitli kişi ve kuruma ulaşmaktı. Geçen üç yılda üye sayısı arttı ve güncel durumda Kavşak Ağı, 260 üyesi bulunan bir ağ konumunda. Pandemi nedeniyle projenin özellikle ilk iki yılında gerçekleştirilen toplantılar çevrimiçi olarak yapılsa da, çevrimiçi uygulamaların kolaylığı ve erişilebilirliği sayesinde pek çok katılımcıyla temas edildi. Öğrenme modülleri ve webinarlar hazırlandı. Üyelerle birlikte Barselona’ya bir çalışma ziyareti düzenlendi. Mikro hibe desteği ile 4 farklı projeye destek verildi ve uygulamalar geliştirildi. Önümüzdeki dönemde ise 7 bölgeyi kapsayan bilgilendirme günü ve çalıştaylara devam edilecek. Brüksel’e bir çalışma ziyareti düzenlenecek. Projenin sonunda ise bir eylem planı ve beyaz kitap ortaya konulacak. Kısaca, 3 yılda pek çok iş yapıldı ama üyelerle daha yakın temas önümüzdeki dönemde yapılacak: Projenin en verimli şekilde tamamlanmasını umuyoruz.

Bu proje ile Türkiye’de neleri değiştirmeyi/geliştirmeyi hedefliyorsunuz ve bu değişikliklerin kalıcı olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Türkiye’deki en önemli eksikliklerden biri farklı paydaşların biraraya gelerek projeler ve uygulamalar geliştirememesi. Biz de bu eksikliği gördüğümüz için proje ile bu konuya odaklandık. Projenin temel yapısı, ortaklıklar geliştirmek, ağ içerisinde farklı paydaşları biraraya getirerek işbirliği kültürü ve pratiği oluşturmak. Gerek toplantılarla ve çalıştaylarla, gerekse hibe desteği gibi araçlarla bu konuda gelişim sağlamaya çalışıyoruz.

Kimler Kavşak Ağının bir parçası olabilir ve neden bu ağın bir parçası olmaları lazım?

KAVŞAK Ağı’na kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren özel şirketler, STK’lar, belediye iştirakleri, araştırma merkezleri, medya kuruluşları ile büyükşehir ve ilçe belediyeleri; bununla birlikte bu alanda çalışan uzmanlar, araştırmacılar, her meslek grubundan ilgililer üye olabilir. Üye olmak için internet sitemizde yer alan üyelik formunu doldurmak yeterli.

Proje boyunca ağ içerisinde etkinlik yapmak daha doğal ve kolay olsa dahi proje bittikten sonra ağı neler bekliyor? Ağın en çok hangi işlevinin devam etmesini istersiniz?

Evet proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya – Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamında desteklenmekte. Ancak bu bütçesel destek proje takvimi sonlandığında bitecek. O aşamadan sonra ise, kurulmuş olan sistemi ve ağ yapısını sürdürmek en temel hedefimiz. Hem proje ortakları hem de WRI halihazırda ulaşım sektöründe çalıştığı için bu konuda zorluk çekeceğimizi düşünmüyoruz. Yaptığımız ve yapacak olduğumuz eğitim, çalıştay, etkinlik ve politika geliştirmeye yönelik tüm faaliyetlerimizde üyeleri aktif kılmayı planlıyoruz.

Kavşak Ağı Barselona’ya teknik ziyaret gerçekleştirdi ve benzer bir ziyareti önümüzdeki aylarda Brüksel’e gerçekleştirecek. Bu ziyaretlerin proje için önemi nedir?

Proje sonucunda bir sürdürülebilir ulaşım eylem planı ve bir beyaz kitap hazırlanması hedefleniyor. AB ülkelerine yapılan seyahatler ve görülen iyi uygulama örnekleri, Türkiye’de nelerin geliştirilebileceğine, nelerin adapte edilebileceğine dair ipuçları veriyor. Edinilen bilginin bahsettiğimiz eylem planı ve beyaz kitabı yönlendirmesini bekliyoruz. O nedenle de gerçekleştirilen seyahatlerin önemi ve değeri büyük.

Kavşak Ağı’nın 260 üyesi var. Ağın bu ivmeye sahip olmasını bekliyor muydunuz?

Projenin başlangıcında böyle bir hedefimiz yoktu. Bu rakamın yaklaşık üçte biri kadar bir sayıya ulaşmak başarılı olarak görülüyordu. Ancak geçen yıllar içerisinde yapılan çalışmaların da etkisiyle üye sayımız hızla arttı. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden üye sayımız daha az. O bölgelerde de daha fazla yaygınlaşmayı hedefliyoruz.

Şu cümleyi tamamlar mısınız? “Kavşak Ağı’nın ruhu ……’dır.”

“Kavşak Ağı’nın ruhu iş birliği’dir”

 

  • UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi

Tek cümleyle KAVŞAK Ağı’nın önemini anlatır mısınız?

Kavşak Ağı, kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurumların bir araya geldiği ve bu sayede kent içi ulaşım konusunda stratejik işbirliğini güçlendiren sektörler arası bir buluşma noktası.

Kavşak Ağı Projesi’ndeki görevlerinizden birazbahsedebilir misiniz?

UCLG-MEWA bu projenin ortakları arasında. Proje faaliyetleri özellikle UCLG-MEWA’nın Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi tarafından takip ediliyor. Teşkilatımız bu ağın özellikle yerel yönetim kanadının güçlendirilmesi konusunda önemli bir role sahip. Projenin saha ziyaretlerinin ilki olan Barselona programını koordine eden UCLG-MEWA, aynı zamanda proje
çerçevesinde oluşturulan öğrenme modüllerinden Sivil Toplum ve Yerel Yönetişim konulu modülün hazırlığını yürüttü. Bölgesel bir yerel yönetim teşkilatı olan UCLG-MEWA ayrıca üye ve paydaş ağı sayesinde projenin yaygınlaştırma çalışmalarına destek veriyor.

Kavşak Ağı Projesi’nin son yılına girdik. Bugün gelinen noktada süreci nasıl değerlendirirsiniz?

Her yıl üzerine koyarak ilerlediğimiz bir süreç var diyebiliriz. Her ağ projesi gibi bu projede de ilk olarak görünürlük oluşturmaya ve bilinirliğimizi artırmaya çalıştık. Üyelerle bir araya geldiğimiz toplantılarla güçlü bir diyalog ortamı oluşturduk. Öğrenme modülleri ile somut adımlarını attığımız faaliyetleri, mikro hibe programları takip etti. Saha ziyaretleri ile devam eden süreçte projenin, etkileşimi daha yüksek aşamalarına geldiğimizi söyleyebiliriz.

Bu proje ile Türkiye’de neleri değiştirmeyi/geliştirmeyi hedefliyorsunuz ve bu değişikliklerin kalıcı olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Aslında sadece kent içi ulaşım ile sınırlı kalmamakla birlikte birçok konuda sektörler arası koordinasyon konusunda bir eksiklik olduğunu söylemek mümkün. Bu projenin çıkış noktası tam da bu. Kavşak Ağı altında bir araya gelen kurum ve kuruluşlar, yalnızca proje süresince değil, proje bitimi sonrasında da kent içi ulaşım konusunda ortak bir gündem belirleyebilme ve iş birliği kurabilme imkânına sahip olacaklar.

Kimler Kavşak Ağı’nın bir parçası olabilir ve neden bu ağın bir parçası olmaları lazım?

Tüm gerçek ve tüzel kişiler bu ağın bir parçası olabilir. Kuruluş gayesine uygun olarak Kavşak Ağı, kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları, uzmanları bünyesinde barındırıyor ve dolayısıyla bilgi ve deneyim paylaşımı, istişare ortamı gibi olanaklardan faydalanmak isteyen herkes için önemli bir platform.

Proje süresince ağ içerisinde etkinlik yapmak daha doğal ve kolay olsa dahi proje bittikten sonra ağı neler bekliyor? Ağın en çok hangi işlevinin devam etmesini istersiniz?

Proje kapsamında kurduğumuz ağ ile birlikte belli bir ekosistem hâlihazırda oluşmuş durumda. Gerek üyeler gerekse proje ortakları bu ağ sayesinde önemli bir iletişim havuzuna sahip. Bu durum, potansiyel iş birliklerinin de önemli bir motivasyon unsuru. Dolayısıyla proje bittiğinde dahi bu iş birliği kültürü devam edebilecek. Bizler de proje paydaşları olarak bu ağı aktif tutma gayreti içerisinde olacağız.

Kavşak Ağı Barselona’ya teknik ziyaret gerçekleştirdi ve benzer bir ziyareti önümüzdeki aylarda Brüksel’e gerçekleştirecek. Bu ziyaretlerin proje için önemi nedir?

Bu soruyu proje ortakları ve ağ üyeleri açısından iki farklı şekilde yanıtlamakta fayda var. Ağ üyeleri bu tür teknik ziyaretlerde karşılıklı öğrenme ve bu sayede kapasite geliştirme olanaklarına sahip olurken, proje ortakları da paydaş havuzunu güçlendirme imkânı buluyor. Bu açıdan Barselona’da gerek ulaşım otoritelerine gerekse uluslararası kuruluşlara düzenlenen ziyaretlerin projeye önemli bir katma değer sağladığını söyleyebiliriz.

Kavşak Ağı’nın 260 üyesi var. Ağın bu ivmeye sahip olmasını bekliyor muydunuz?

Aslında evet. Proje ortaklarının hedef kitlesindeki çeşitliliğin bu durumu beslediği muhakkak. Tabii üye sayısı kadar üyelerin birbiri ile etkileşimi de ayrıca önemli.

Şu cümleyi tamamlar mısınız? “Kavşak Ağı’nın ruhu ……’dır.”

Kavşak Ağı’nın ruhu diyalog ve iş birliği kültürüdür.

 

  • Yasemen Güray Karataş, Proje Yöneticisi, Aktif Yaşam Derneği

Tek cümleyle KAVŞAK Ağı’nın önemini anlatır mısınız?

Kent içi sürdürülebilir ulaşım, içerisinde pek çok odak noktasını ve çalışma alanını barındırdığı için böylesi bir konunun Türkiye’de kent içi ulaşım konusunda çalışan, üreten, kafa yoran yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum, üniversite gibi farklı kurumlardan temsilcilerin görüşlerini ortaya koyabileceği bir tartışma zemini sunması çok kıymetli.

Kavşak Ağı Projesi’ndeki görevlerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Aktif Yaşam Derneği olarak Kavşak Ağı Projesi’nin ortağıyız. Bir STK gözünden ve aktif yaşam perspektifinden aktif hareketlilik ve sürdürülebilir ulaşım ilişkisini inceliyor, değerlendiriyor ve az önce bahsettiğim tartışma zeminine katkıda bulunuyoruz.

Kavşak Ağı Projesi’nin son yılına girdik. Bugün gelinen noktada süreci nasıl değerlendirirsiniz?

Üç yılda ulaştığı üye sayısı, ürettiği içerikler, verdiği mikro hibe desteği ile ortaya çıkan projeler, uygulamalar ve 7 bölgede gerçekleştirilmeye başlanan bilgilendirme günü ve çalıştaylarla bir ağ kurmanın yanı sıra bu ağın, mekanizmanın çalıştığı, ürettiği ve sürdürülebilir kent içi ulaşım alanına katkı koyduğu bir süreç oldu. Projenin sonunda ise tüm bunların sonucu
olarak bir beyaz kitap ve eylem planı ortaya çıkmış olacak.

Bu proje ile Türkiye’de neleri değiştirmeyi/geliştirmeyi hedefliyorsunuz ve bu değişikliklerin kalıcı olmasını nasıl sağlayacaksınız?

Türkiye’de çoğu kez bu tarz konular ortak dert olmasına rağmen farklı paydaşlar tarafından birbirinden ayrı ortamlarda, mecralarda konuşuluyor, bu da o ortak derdin kolektif bir şekilde tartışılmasına, farklı görüşlerin o derdin çözümü için katkı koymasına ve sonunda bir ortak çalışma iklimi oluşmasına mani oluyor. KAVŞAK tam da burada bir ortak çalışma, dayanışma ve iş birliği kültürü oluşturmayı hedefliyor. Kalıcı olabilmesinin anahtarı da biraz burada saklı.

Kimler Kavşak Ağı’nın bir parçası olabilir ve nedenbu ağın bir parçası olmaları lazım?

Kent içi ulaşım alanında çalışan herkese ve her kuruma açık aslında bu ağ. Bizler de bir STK olarak bu ağın bir parçası olmayı önemsiyoruz. Bu ağın bir parçası olmak, Türkiye’de kent içi sürdürülebilir ulaşım konusunda bir çatı altında ortak fayda üretmek için kıymetli.

Proje boyunca ağ içerisinde etkinlik yapmak daha doğal ve kolay olsa dahi proje bittikten sonra ağı neler bekliyor? Ağın en çok hangi işlevinin devam etmesini istersiniz?

Bu ağ halihazırda bu alanda çalışan kişi ve kurumlardan oluşan bir ağ olduğu için proje sonunda da ortaya çıkan ortak çalışma ruhu ve pratiği ile etkinlik, eğitim, projelerle alanda üretmeye devam etmeyi planlıyoruz.

Kavşak Ağı Barselona’ya teknik ziyaret gerçekleştirdi ve benzer bir ziyareti önümüzdeki aylarda Brüksel’e gerçekleştirecek. Bu ziyaretlerin proje için önemi nedir?

AB ülkelerine yapılan bu tarz seyahatler, oradaki uygulamaları, iyi örnekleri yerinde gözlemlemek ve Türkiye’de mevcut koşullar altında ilgili alanda nelerin geliştirilebileceğini görmek açısından uygun bir bakış açısı getiriyor. Bu tabii ki proje sonunda ortaya konacak eylem planı ve beyaz kitap için de iyi birer kaynak olacaktır.

Kavşak Ağı’nın 260 üyesi var. Ağın bu ivmeye sahip olmasını bekliyor muydunuz?

Aslında beklemiyorduk ama yapılan tüm çalışmaların doğal bir sonucu olarak da görebiliriz bunu. Sayının daha da artmasını hedefliyoruz.

Şu cümleyi tamamlar mısınız? “Kavşak Ağı’nın ruhu ……’dır.”

Kavşak Ağı’nın ruhu ortaklık, iş birliği ve dayanışma ruhudur.



Bu web sitesinin içeriğinden yalnız WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler liderliğindeki konsorsiyum sorumlu olup,
hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.