Türkiye’nin İlk Sürdürülebilir Ulaşım Ağı KAVŞAK’tan Barselona Çıkarması

WRI Türkiye’nin koordinatörlüğünü yürüttüğü, kent işi ulaşım sorunlarını hedefleyen KAVŞAK Ağı projesinin ortakları ve katılımcıları, İspanya’da Barselonalı yetkililerle bir araya geldi. Gündemde, uluslararası ağlarla entegrasyon ve STK’lar arası iş birliği vardı.

Türkiye’de sürdürülebilir kent içi ulaşımı geliştirmek amacıyla STK’lardan kamu ve özel sektöre, akademiden medyaya çeşitli sektörlerden kurumları bir araya getiren KAVŞAK Ağı projesi kapsamında İspanya’nın Barselona kentine bir çalışma ziyareti düzenlendi. 14-18 Haziran 2022’da gerçekleştirilen ziyaretin hedefi, KAVŞAK Ağı’na dahil olan paydaşların uluslararası ağlarla entegrasyonunun sağlanması, güçlendirilmesi, STK’lar arasında iş birliğinin sağlanması ve iyi uygulama örnekleri geliştirecek ortaklıkların kurulmasıydı.

Bu amaçla Barselona’ya gidenler arasında, proje ortakları WRI Türkiye, UCLG-MEWA, UITP, YADA ve Aktif Yaşam Derneği ile KAVŞAK Ağı üyesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu ve Bartın Pedaldaşlar Bisiklet Kulübü Derneği’nin temsilcileri vardı. Çalışma ziyaretinde TC Barselona Başkonsolosluğu, Barselona Belediyesi, Barselona Eyalet Tren Otoritesi, Barselona Metropoliten Ulaşım Kurumu, Barselona Metropoliten Ulaşım Konsorsiyumu, bisiklet paylaşım platformu Bicing ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı ile görüşüldü.

TOPLUM VE EKOSİSTEM SAĞLIĞINI GÖZETEN ULAŞIM
KAVŞAK’ın koordinasyonunu üstlenen WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, “Toplumun tüm kesimlerinin erişebilirlik ve hareketlilik ihtiyacına cevap vermeyi hedefleyen, araç değil, insan odaklı, toplum ve ekosistem sağlığını gözeten ulaşım politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesi için çalışıyoruz. Yerelde ulaşımla ilgili ihtiyaçlara yenilikçi çözümlere yönelik açılan toplamda 12 bin euroluk hibe programının ardından, şimdi de Barselona’ya yaptığımız bu ziyarette de değerli bilgiler edindik, önemli ilişkiler kurduk. Herkes için verimli bir geziydi” dedi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı: Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı’yla hayata geçirilen Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı – KAVŞAK, Aktif Yaşam Derneği, UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı), UITP (Union Internationale des Transports Publics) ve YADA (Yaşama Dair Vakıf) ortaklığında kuruldu. Şubat 2020’da başlayan dört yıllık bu proje kapsamında Bölgesel Paydaş Diyalog Çalıştayları ile birlikte bilgilendirme günleri düzenlenecek, sürdürülebilir kent içi ulaşım konusunda AB müktesebatı izlenip yorumlanacak, Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Eylem Planı ile Beyaz Kitap hazırlanarak karar alma ve ulusal politika geliştirme süreçlerine katılım sağlanacak.

Sosyal medyada KAVŞAK Ağı:

Facebook/kavsakplatform
Twitter/kavsakplatform
LinkedIn/ kavsakplatform
Instragram/kavsakplatform

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Hakkında 

Daha önce EMBARQ Türkiye adıyla faaliyet gösteren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne (World Resources Institute – WRI) bağlı sürdürülebilir şehirler programının Türkiye ofisidir. Avrupa, Afrika, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Endonezya’da da ofisleri olan Sürdürülebilir Şehirler Programı “insan odaklı şehirler” yaratma düşüncesinden hareketle çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi ulaşım, kentsel gelişme ve iklim değişikliği sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretiyor ve bu çözümleri projelendirerek merkezi ve yerel yönetimlerle birlikte hayata geçiriyor. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler aynı zamanda Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya-Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamındaki Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı’nı yürütmektedir.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler hakkında daha fazla bilgi için: www.wrisehirler.org



Bu web sitesinin içeriğinden yalnız WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler liderliğindeki konsorsiyum sorumlu olup,
hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.