Türkiye’nin İlk Sürdürülebilir Ulaşım Ağı KAVŞAK’tan Brüksel’e İş Birliği Ziyareti

Kent içi ulaşım sorunlarına odaklanan, WRI Türkiye’nin koordinatörlüğünü yürüttüğü KAVŞAK Ağı projesinin ortakları ve katılımcıları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de temaslarda bulundu. Ziyaretin odağında, yerel yönetimler, farklı ulaşım türleri sağlayıcıları ve STK’lar arasında iş birliğinin sağlanması ile iyi uygulama örnekleri geliştirecek ortaklıkların kurulması vardı.

 

Türkiye’de sürdürülebilir kent içi ulaşımı geliştirmek amacıyla STK’lardan kamu ve özel sektöre, akademiden medyaya çeşitli sektörlerden kurumları bir araya getiren Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı KAVŞAK projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Proje çerçevesinde Belçika’nın başkenti Brüksel’e çalışma ziyareti düzenlendi. 17-19 Nisan 2023’te gerçekleştirilen ziyaretin amacı, KAVŞAK Ağı’na dahil olan paydaşların uluslararası ağlarla entegrasyonunun sağlanması ve güçlendirilmesi ile paydaşların kapasitelerinin geliştirilmesiydi.

Toplu taşıma sağlayıcıları ile  politika geliştirmeleri konularında uzman olan proje ortaklarından Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından organize edilen ziyarete katılanlar arasında, projenin koordinatörlüğünü yürüten WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ile proje ortağı Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve  KAVŞAK Ağı üyeleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Karesi Belediyesi, Amasya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Sistem Global Danışmanlık’ın temsilcileri vardı.

Brüksel’de, AB Nezdinde Daimi Türkiye Temsilciliği, AB Bölgeler Komitesi, Brüksel Bölgesi Ulaşım Planlama Otoritesi, Brüksel Bölgesi Kamu Hizmetleri Otoritesi, UITP, Avrupa Bisikletliler Federasyonu (ECF), Brüksel ana toplu taşıma operatörü STIB, Avrupa şehirlerinde inovatif taşıma çözümleri üzerine çalışan POLIS ağı, Avrupa genelinde toplu taşımayı güçlendirmeyi hedefleyen UPPER projesi, elektrikli hareketlilik çözümlerine odaklanan SOLUTIONSplus projesi ve Dott ile Tier e-scooter şirketlerinin temsilcileriyle görüşüldü.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, “Eşitlikçi, erişilebilir, insan odaklı ve çevreci ulaşım pratikleri ve politikalarının yaygınlaşmasının hedefleyen KAVŞAK Ağı projesi kapsamında Brüksel’e gittik. Ziyarette, yerel yönetimler, farklı ulaşım türleri sağlayıcıları ve STK’lar arasında iş birliğinin sağlanması ile iyi uygulama örnekleri geliştirecek ortaklıkların kurulmasına odaklanıldı” diye konuştu.

AB TARAFINDAN DESTEKLENEN DÖRT YILLIK PROJE

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı: Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı’yla hayata geçirilen Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı – KAVŞAK, Aktif Yaşam Derneği, UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı), UITP  ve YADA Şubat 2020’da başlayan dört yıllık proje kapsamında Bölgesel Paydaş Diyalog Çalıştayları ile birlikte bilgilendirme günleri düzenlenecek, sürdürülebilir kent içi ulaşım konusunda AB müktesebatı izlenip yorumlanacak, Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Eylem Planı ile Beyaz Kitap hazırlanarak karar alma ve ulusal politika geliştirme süreçlerine katılım sağlanacak.

Sosyal medyada KAVŞAK Ağı:

Facebook/kavsakplatform
Twitter/kavsakplatform
LinkedIn/ kavsakplatform
Instragram/kavsakplatform

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Hakkında 

Daha önce EMBARQ Türkiye adıyla faaliyet gösteren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne (World Resources Institute – WRI) bağlı sürdürülebilir şehirler programının Türkiye ofisidir. Avrupa, Afrika, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Endonezya’da da ofisleri olan Sürdürülebilir Şehirler Programı “insan odaklı şehirler” yaratma düşüncesinden hareketle çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi ulaşım, kentsel gelişme ve iklim değişikliği sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretiyor ve bu çözümleri projelendirerek merkezi ve yerel yönetimlerle birlikte hayata geçiriyor. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler aynı zamanda Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya-Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamındaki Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı’nı yürütmektedir.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler hakkında daha fazla bilgi için: www.wrisehirler.org



Bu web sitesinin içeriğinden yalnız WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler liderliğindeki konsorsiyum sorumlu olup,
hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.